Aftagelige Proteser

Protese er en fællesbetegnelse for kunstige erstatninger af dele af kroppen.
I tandlægefaget bruges ordet protese typisk om 3 typer aftagelige proteser.

Unitor eller delprotese

En delprotese er en erstatning af en eller flere tænder monteret på en bøjle af enten acryl, stål (Unitor) eller begge dele.

Delprotesen sidder fast på nabotænder med små kroge og hager og er aftagelig – den kan nemt fjernes fra munden.

Der er risiko for nemmere at få caries (huller) i tænderne da overfladen af protesen samler bakteriebelægninger. Derfor er god hygiejne af både resttandsæt og protese meget vigtig, samt regelmæssig kontrol hos tandlægen.

Helprotese

En helprotese er en erstatning for alle tænder i den ene kæbe. Tænderne er monteret på en plade af acryl, der holdes på plads af undertryk.

Har man helprotese i både over og underkæbe, er der tale om et helsæt.

Helprotesen vil altid sidde meget løsere end rigtige tænder, hvilket kan være ubehageligt for de, der ikke kan vænne sig til det.

God protese-hygiejne er meget vigtig, da der nemt kan forekomme svamp på slimhinden under protesen, hvilket kan være meget ubehageligt. Det er fortsat vigtigt mindst en gang om året, at få kontrolleret sine mundslimhinder og proteser hos tandlægen.

Hybridprotese

En hybridprotese er enten en delprotese eller helprotese, der er udstyret med en fast forbindelse til en nabotand eller et implantat. En hyppigt anvendt form for hybridprotese er en helprotese til underkæben, der holdes på plads med to implantater, som sidder i området, hvor hjørnetænderne i underkæben har siddet.

En hybridprotese er et kompromis imellem en traditionel delprotese eller en helprotese og så de fastsiddende erstatninger krone, bro og implantat.
Herved opnåes en mellemting imellem de to typer løsninger.

En hybridprotese er mere teknisk kompliceret end en hel- eller delprotese hvilket øger risikoen for tekniske fejl og skader.

Som altid er god mund- og protesehygiejne meget vigtig for at undgå unødvendige komplikationer.